Онлайн магазин за поливни системи и инсталации

събота, 18 юли 2009 г.

Помпи и Поливни системи

ПОЛИВНИ ПОМПИ

Повърхностни и сондажни помощници в поливането на градината

Ако имате градина с цветя или поне полянка с тревичка, едва ли се недооценявате редовното им поливане. Хората се справят с тази задача по различен начин. Някои, както и повеляват дългогодишните традиции, се разхождат из двора с лейка или маркуч в ръка. Други не губят време и сили в подобни силови разходки, а залагат на съвременна автоматична поливна система. Независимо на кое от двете описания отговаряте, едно е сигурно – рано или късно ще ви трябва помпа. Поне на тези, които не поливат с вода от централното водоснабдяване. За това какви помпи можете да използвате за тази цел разказва Иво Бояджиев

Помпата

е сърцето на всяка поливна система. Независимо дали системата включва вас, помпата и маркучът, или става дума за автоматизирано решение. С помощта на помпата за поливане се използва водата от кладенци, открити водоеми, сoндажни отвори и т.н. Първият случай, в който залагате на ръчно поливане, представлява добре познат сюжет с романтичен оттенък. Стопанинът на вилата води всекидневния сутрешен разговор със съседа през телената ограда, докато с маркуч в ръка полива цветята и няколко трайни насаждения на полянката пред къщата.

Ако обаче героят обича декоративните растения например, а посещава къщата само за уикендите през седмица-две, ще трябва да реши проблема с поливането с помощта на съвременни средства.

Освен помпата, обикновено в една автоматизирана система се включват програмируеми контролери, които са мозъка й, спринклери и клапани, които по сигнал от контролера пускат и спират водата.

Основната роля на помпата в поливната системата е да поддържа оптимален напор на водата.

Какви помпи се използват за поливане?

Водата от централната водоснабдителна мрежа е достатъчно скъпа, за да я използвате за поливане в градината, а и в много от малките (пък и по-големите) населени места има ограничения на разхода на вода за тази цел, а дори и режим на водата. Да не говорим, че не са изключение селата, в които централно водоснабдяване липсва. От всичко това следва, че най-простият начин да добиете вода е от кладенеца, ако имате такъв. Все пак той се намира в двора. Приемлив източник на вода за поливане е и близкият до населеното място водоем, например. Вариантите за помпа пред вас в общи линии са два. Единият е помпа, монтирана на повърхността, а другият - потопяема помпа, която се спуска директно във водата.

Повърхностна помпа

С едно изречение – добър вариант за поливане е да използвате центробежна самозасмукваща помпа. Тези помпи като цяло са оптимални и за водоснабдяване на домове. Не се потапят във водоизточника, принципът им на работа, както личи и от името, се базира на действието на центробежната сила. Едно от основните им приложения, които производителите отбелязват, е именно поливането.

Самозасмукващите помпи са различни видове. Що се отнася до конструкцията им, някои от самозасмукващите помпи имат вграден ежектор. Недостатъкът на този тип е, че са доста шумни. От друга страна, преимущество е необходимостта да се почиства само ежекторът.

При други модели ежекторът липсва, а засмукването се осъществява, благодарение на специална конструкция на хидравличната част, в резултат на което се постига безшумен режим на работа.

Максималната дълбочина на засмукване за центробежните помпи е около 9 метра, което им позволява да бъдат използвани за изпомпване на вода от кладенци, недълбоки сондажни изкопи и т.н. Самозасмукващите помпи по правило се изпълняват като помпени станции.

Потопяемите помпи

най-често имат тънка цилиндрична форма, обусловена от начина им на работа. Важно е позиционирането им да се направи върху поставка, свързана със земята, защото ако стоят свободно и по някаква причина паднат на дъното на водоизточника, връщане нагоре няма. Подходящи са за нуждите на “градските” хора, които ходят на вилата си на сезонен принцип, защото освен стационарни модели, има и мобилни, които могат и да се прибират при нужда. Освен това, предвид “дълбочинните им задължения”, тези помпи могат да работят с вода, в която има пясък. Другите им преимущества са безшумното действие под водата и малкото място, което заемат.

Основни недостатъци на потопяемите помпи са неудобството за обслужване, когато трябва да се вадят от източника за профилактика или ремонт.

Потопяемите помпи са най-общо за кладенци и сондажни.

Сондажните помпи

са широко приложими в битовия сектор, като работят с вода от сравнително голяма дълбочина в пясъчен или варовиков водоносен слой. Могат да изпомпват голям обем, благодарение на голямата си мощност, като в същото време се отличават с компактност, която им позволява да работят непосредствено в сондажния отвор.

Предназначението им обуславя практиката да се произвеждат от неръждаема стомана или композит, с вградена защита от работа “на сухо”. Приложими са и в случаи, при които водоизточникът, например река, е отдалечен от градината.

Помпите за кладенци

могат да работят в кладенци, резервоари и естествени водоеми. Като представители на семейството на потопяемите помпи и те имат цилиндрична форма, само че са с по-голям диаметър на корпуса. В сравнение със сондажните, имат по-висока производителност при същата потребяема мощност. Освен това са и по-евтини. Работят и в режим на частично потъване, като използват водата за охлаждане на двигателя. Поплавковият прекъсвач, с който са снабдени някои модели, има важната роля да изключва помпата при липса на вода.

Здравето на помпата

През зимата нищо не се полива. Tова обаче не е единствената причина през есента, когато свърши сезонът на поливане, системата да се “консервира”. С други думи, независимо дали имате автоматизирана поливна система, или просто помпа с маркуч, трябва да се постараете да я предпазите от минусовите температури и леда.

Да се систематизират в едно изречение всички причини, които биха могли да доведат до преждевременна повреда на потопяема помпа, е трудно. При всички случаи, изборът на точния модел за конкретните задачи, които ще изпълнява, е точно толкова важен, колкото качеството на самата помпа. При центробежните помпи важно условие да останат здрави и да функционират оптимално е чистотата на водата от абразивни и влакнести примеси. Затова е препоръчително да се монтира филтър, за да се предотврати попадането им в помпата.

А ако ви се струва, че грижите и разправиите покрай градината, включително поливането, ще ви докарат повече главоболие и нерви, отколкото удоволствие от гледката, асфалтирайте целия си двор…

Add to Technorati Favorites