Онлайн магазин за поливни системи и инсталации

четвъртък, 5 януари 2012 г.

Зазимяване на поливни системи.

Зазимяване на поливни системи.
Поливните системи за тревните площи са необходими през топлите месеци на годината. Обикновено се пускат в края на март и се спират в края на октомври или ноември. В редки случаи се налага поливните инсталации да работят извън този период.
След спиране на работа напоителните системи трябва да се подготвят за зимата. Това обикновено се прави в началото на ноември до началото на декември.
Изграждане на поливна система съобразено със зазимяването.
За доброто зазимяване е важно първо поливната система да е изградена както трябва. Първото условие е системата да е вкопана на около 40 см. дълбочина, с полиетиленови тръби HDPE за външен водопровод.
Друго важно условие е в началото на поливната инсталация и в шахтите с електромагнитните клапани да са поставени кранове с изпускатели. На най ниските точки в поливните кръгове може да се монтират дренажни клапани, но така водата в тръбите на кръга изтича след всяка поливка.
Хубаво е напоителната инсталация да е изградена така, че тръбите да имат постоянен наклон към дренажен клапан или изпускател. За съжаление това е доста трудно и практически почти не се прилага.
Друг номер е на присъединителнити резби на всички разпръсквачи в системата да не се поставя тефлон или друг изолационен материал. Така разпръсквача се изпразва сам за пет - десет дванадесет дена.
Съвети за зазимяване на поливни системи.
Парво се спира водоизточника, ако е помпа се източва или прибира, ако е спирателен кран се изолира добре от студа.
Безпорно най добре е напоителната инсталация да се изпразни от водата чрез продухване със компресор. За целта компресора се вързва на входа на системата или ръчен хидрант. След пускане на компресора последователно се отварят и продухват всички поливни кръгове докато въздухът не избута водата във всеки един от тях.
След това всички кранове се оставят отворени, отварят се и всички изпускатели и пробки на електромагнитните клапани. Отваря се и  се почиства и филтъра на инсталацията. Може и да се развъртят леко соленоидите на клапаните.
Програматора се оставя на позиция off.
При положение, че сте поставили правилно кранове с изпускатели и не сте поставили тефлон на резбата на разпръсквачите, поливната система ще пезимува успешно и без да се продухва с компресор, ако са спазени останалите условия за зазимяване.
Вижте цени за изграждане на поливни системи.